Als je een eigen bedrijf start doe je dat veelal omdat jij een product of dienst hebt wat iets voor een ander oplost. Om ervoor te zorgen dat je in staat bent om iemand te helpen, moet je altijd eerst jezelf kunnen helpen. Net zoals ze altijd in de veiligheidsinstructies in een vliegtuig aangeven, eerst je eigen masker opzetten, dus eerst zorgen dat jij voorzien bent van zuurstof, daarna kun je pas je je kinderen of anderen helpen. Als jezelf bijna aan het sterven bent heb je echt niet meer de kracht om iemand anders te redden. Dus zorg er ook in je bedrijf voor dat je zelf gelukkig bent, dan pas kun je dat ook voor anderen doen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat jezelf gelukkig bent. Hieronder een aantal tips die mij enorm op weg hebben geholpen. Kijk maar welke van deze tips voor jou werken.

1. Leer van jezelf te houden

Accepteer wie je bent en wees daar trots op. Bedenk eens waar je allemaal goed in bent. Kijk terug naar de afgelopen tijd en ga eens na wat je allemaal hebt gedaan en wat je daardoor hebt bereikt. Door bewust je eigen kwaliteiten in te zien, geef je jezelf een goed gevoel. Iedereen heeft enorm veel kwaliteiten, maar soms zien we die niet van onszelf en kunnen we ze dus ook niet aan een ander vertellen.

2. Iedereen heeft dromen

Bedenk wat je echt leuk vind om te doen. Waar wordt je nou echt blij van? Wat zijn jouw wensen en wat zijn jouw dromen? En maak het echt jouw eigen wensen. Wees zelf de basis van je dromen, natuurlijk kun je die met anderen delen, maar leg deze niet in handen van een ander. Maak een moodboard waarop je al deze dromen in kaart brengt en zorg dat je die dagelijks ziet. Welke dromen kun je uit laten komen en op welke termijn?

3. Positieve focus

Focus je op de dingen die je wel wilt. Door te gaan bedenken en stil te staan wat je niet wilt leg je daar de focus op. Het wordt NIET zegt het al, dat is negatief. Door te focussen op de dingen die je wel wilt focus je je op de positieve kant.

4. Laad jezelf met positieve energie

Laat je niet steeds verleiden door negatieve gedachtes. Er gebeuren genoeg negatieve dingen om je heen, neem daar notie van, maar neem het niet in je op. Alle negatieve energie die je krijgt geef je terug. Die wil je niet onderdeel maken van je leven. Als je positieve energie laat winnen van de negatieve, dan straal je dat ook uit, dat neem je mee als je ergens naar binnen stapt en maak je mensen vrolijk met je aanwezigheid.

5. Humor

Humor is een hele krachtige vorm van positieve energie. Door het gebruik van humor, maar ook het accepteren van humor bij een ander kun je heel veel negatieve energie tegengaan.

6. Leef bewust.

Als je opstaat bedenk dan bewust wat je die dag gaat doen, waar je aan moet denken, wat je wel moet doen en wat je niet moet doen en ’s avonds ga je terug denken om te kijken wat wel is gelukt en wat niet. Waarom wel en waarom niet. Bedenk dan ook hoe je het de volgende dag beter gaat doen.

7. Behandel een ander zoals jezelf ook behandelt wilt worden.

Stel je eens de manier voor waarop jij met anderen omgaat en hoe jij ze behandelt, als het nou andersom zou zijn, wat zou je er dan van vinden? Hoe zou jij je dan voelen? Zou je het dan nog steeds zo doen? Wat vind jij bijvoorbeeld een fijne benadering als (potentiele) klant? Wat vind jij een goede service. Natuurlijk is het voor iedereen in detail anders, maar door jezelf deze vragen te stellen kun je jouw relaties veel beter gevoel geven.

Zie jij de regen, of de mooie bloemen?

8. Trek niet zomaar conclusies

(en die nog eens heel ver doortrekken). Verlies jezelf niet in automatische (negatieve) gedachten. Je kunt alleen maar handelen naar zaken die je zeker weet. (Ze zullen vast geen tijd voor me hebben….) Zaken waar je geen weet van hebt, kun je niks aan veranderen, dus het heeft ook geen zin om je daar druk over te maken, dat is onnodige negatieve energie. Zie punt

9. Bedenk als er iets negatiefs voorvalt wat je er mee kunt doen

Stel jezelf de vraag heb ik hier invloed op? Is het antwoord ja, dan moet je gaan kijken naar welke oplossing je hiervoor kunt bedenken. Is het nee, dan is het duidelijk, je kunt er niets mee, dus probeer het zo snel mogelijk naast je neer te leggen. Niet in alle gevallen is dit makkelijk om te doen. Maar blijf wel bewust van het feit dat je er niets aan kunt veranderen en blijf daarom niet te lang hangen in negatieve golven. Probeer dan iets positiefs te bedenken aan de negatieve situatie. Zoals Johan Cruijff mooi zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’

10. Doorzettingsvermogen

We hebben allemaal moment dat iets niet lukt, niet snel genoeg gaat of gewoon niet gaat zoals je het had bedacht. Neem een moment van bezinning, begin op nieuw, of ga door. Geef niet zo maar op bij de eerste de beste tegenslag, maar vecht voor wat je wilt bereiken. Hou je doelen voor ogen. Zie punt 2 en 4.

11. Drempels overwinnen

Probeer jezelf toe te zetten om iets te doen, ook al denk je dat het moeilijk is. Als je het niet probeert weet je zeker dat het niet lukt. Fouten maken we allemaal en daar leren we van. Door iets niet te doen weet je nooit hoe het zou zijn als je het wel had gedaan.

12. Vraag om hulp

Als je hulp nodig hebt staat er altijd wel iemand voor je klaar. Maar hulp betekent wel dat je het eerst zelf probeert, op jezelf vertrouwt en als je het echt niet weet en je hebt er goed over nagedacht, kun je altijd om advies vragen. Begin niet meteen te roepen om hulp, maar wees ook niet bang om het te vragen.

Ook ik heb heel veel momenten gekend in mijn leven waarin ik het niet meer zag zitten. Maar opgeven is nooit een optie geweest. Met hulp van anderen en door bewust na te denken heb ik bovenstaande punten op een rijtje gezet. Door heel bewust na te denken over wie je bent, wat je wilt en wat je moet doen om dit te krijgen kun je heel gelukkig zijn. En gelukkig zijn is de basis van succes. Daarom is mijn lijfspreuk ook ‘Success is not an ambition, it’s a lifestyle’. Dit is voor mij de basis van mijn leven en wil ik ook heel graag doorgeven aan anderen. Dit doe ik onder meer samen met mijn dochter Isaura in ons kledingmerk La Taurina (ons kledingmerk is gericht op jonge vrouwen en hiermee proberen wij hen te verbinden), maar ook op het gebied van relatiemanagement met Noisse Acquisitie. Deze tips gelden echter voor iedereen die succesvol wilt zijn. Of het nu in je privéleven is of in je bedrijf. Wil je weten hoe je dit in de praktijk in jouw bedrijf kunt toepassen? Wil je gelukkigere klanten, die jouw ambassadeur worden? Bekijk onze relatiebeheer opties op de website.

 

Grtzzz Irina

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *